Informații despre câini
Câinii (Canis lupus familiaris) sunt mamifere care fac parte din ordinul Carnivora, familia Canidae și sunt o subspecie a lupului. Istoricul domesticirii câinilor este încă dezbătut. Unele studii susțin că aceștia au fost domesticiți din lupi, în urmă cu circa 15.000 de ani, altele susțin că acest proces a avut loc acum 100.000 de ani. Cele mai recente cercetări genetice sugerează că primii câini au fost domesticiți în Asia (China, Japonia), printre cele mai vechi rase enumerându-se: Chow Chow, Shar Pei, Akita Inu, Basenji. De-a lungul timpului au apărut sute de rase de câini, cu elemente de diferențiere complexe și numeroase.
Relația specială a câinelui cu stăpânul său se datorează faptului că, similar cu omul, câinele este un animal social. Acest aspect stă la baza adaptării câinilor la situații sociale umane și a capacității de a fi dresați. Câinii își percep stăpânii ca pe membri ai haitei lor. Deși câinii îndeplinesc în societate o multitudine de roluri, cel mai frecvent și mai comun este acela de companion, “cel mai bun prieten al omului”.
Ce înseamnă deținerea unui câine?
Deținerea unui câine poate fi o experiență extraordinară. Câinele și-a câștigat rolul de “cel mai bun prieten al omului” datorită loialității și iubirii necondiționate pe care ni le oferă. Câinele ne poate îmbogăți viața în multe feluri: el ne protejează, poate munci pentru noi, ne poate fi un bun companion și ne poate chiar învăța adevărate lecții de viață. Deținerea unui câine poate fi o experiență deosebită, plină de beneficii pentru toți cei din familie, de la copii până la seniori.
Totuși, deținerea unui câine și îngrijirea lui corespunzătoare nu sunt lucruri ușoare, de aceea decizia de a cumpăra sau adopta un câine este una care trebuie luată cu atenție și în cunoștință de cauză. Prima mișcare pe care trebuie să o faceți atunci când vă gândiți să dețineți un câine este aceea de a căuta informații cât mai bune și mai cuprinzătoare, care să vă arate ceea ce înseamnă cu adevărat să dețineți un companion câine. Este necesar să vă informați și despre responsabilitățile pe care le veți avea, nu numai despre beneficii.
Documentându-vă despre ceea ce înseamnă deținerea unui câine, veți putea lua toate deciziile în cunoștință de cauză și fără a greși, și veți putea evita eventualele situații negative care s-ar putea răsfrânge asupra sănătății și stării de bine a câinelui dumneavoastră.
Niciun câine și niciun animal nu ar trebui să plătească pentru lipsa dumneavoastră de informare.
Deși deținerea unui câine implică multă responsabilitate, grijă și atenție, răsplata pe care o veți primi de la companionul dumneavoastră și satisfacțiile de care veți avea parte vor fi pe deplin meritate.
Dacă vrei să ai un câine și nu știi cum să ai grijă de el, apelează la DACRIVET, oferim consultații și sfaturi pentru stăpâni de animale de companie.
Responsabilitățile și angajamentele pe care le presupune deținerea unui câine
Atunci când aduceți un câine în casa dumneavoastră viața și sănătatea lui sunt în mâinile dumneavoastră și sunteți răspunzători pentru ele. Cea mai bună metodă pentru a vedea dacă sunteți pregătit să faceți față responsabilităților pe care le implică deținerea unui câine este să citiți și să vă informați despre ele. Prima și cea mai importantă responsabilitate pe care o aveți în calitate de stăpân al unui câine este:
1. Menținerea sănătății câinelui
Astfel, în acest scop, va trebui să-i oferiți:
– mâncare de calitate și apă proaspătă;
– vaccinări periodice conform schemei de vaccinare alcătuită de medicul veterinar;
– exerciții fizice zilnice;
– asistență veterinară ori de câte ori este nevoie;
– deparazitări periodice interne și externe, conform indicațiilor oferite de medicul veterinar;
– sterilizare, dacă este necesară;
– îngrijire și toaletare ori de câte ori este necesar;
– protecție împotriva vremii rele (în special în cazul câinilor ținuți afară).


2. Modelarea adecvată a comportamentului câinelui
În ceea ce privește comportamentul câinelui, este esențial ca acesta să fie stăpânit și modelat încă din ziua întâi. Astfel, va trebui să-i asigurați câinelui:
– dresaj de ascultare;
– exercițiu fizic zilnic;
– oportunitați de socializare.
De asemenea, va trebui să vă dezvoltați abilități de înțelegere a comportamentului companionului dumneavoastră, pentru a-i putea identifica nevoile și a putea clădi o relație benefică pentru ambele parți.
3. Asigurarea protecției câinelui
Acest lucru înseamnă:
– asigurarea unei incinte sigure în care să stea, indiferent că este vorba de casă sau curtea dumneavoastră;
– plimbarea câinelui în lesă;
– folosirea unui medalion de identificare, unui adresier sau unui microchip pentru recuperarea câinelui în cazul pierderii.
4. Menținerea echilibrului psihic al câinelui
Oricât de mult le place câinilor să trăiască alături de oameni care să-i rasfețe și mângâie, ei au nevoie totuși și de autoritatea noastră asupra lor pentru a-si putea dezvolta o personalitate echilibrată. Astfel, câinii au nevoie de ieșiri în natură, de contacte cu alți câini și de stăpâni care să le înțeleagă comportamentul și necesitățile.
Nu în ultimul rând, în calitate de stăpân al unui câine, dar și de om care trăiți în mijlocul unei comunități de oameni, este necesară:
5. Respectarea comunității în care locuiți
Iată și normele de conduită pe care trebuie să le respectați atunci când dețineți un câine:
– nu lăsați câinele să intre în contact cu alte persoane, decât după ce vă asigurați că nu este nicio problemă și că persoanele respective doresc acest lucru;
– nu permiteți câinelui să distrugă spațiile publice sau private;
– curățați întotdeauna murdăria făcută de câinele dumneavoastră;
– țineți câinele în lesă și întotdeauna sub controlul dumneavoastră;
– nu permiteți câinelui să-și facă nevoile pe proprietăți publice sau private;
– nu permiteți câinelui să manifeste comportamente dominante asupra altor câini;
– utilizați-vă bunul simț întotdeauna și țineți-vă câinele sub control.
Beneficiile deținerii unui câine
Este necesar să înțelegem că beneficiile pe care ni le aduce deținerea unui câine sunt direct proporționale cu responsabilitățile și angajamentele pe care suntem dispuși să ni le asumăm pentru creșterea în bune condiții a unui câine.

1. Un câine vă poate face mai fericiți
Un câine vă poate umple viața de zâmbete, amuzament, loialitate și dragoste necondiționată și vă poate acorda mai multă atenție decât oricine. Un câine vă poate face să vă simțiți mai bine și mai puțin singuri.
Mai mult decât atât, un câine are nevoie de plimbări și de exercițiu fizic, ceea ce va însemna că dumneavoastră veți fi nevoit să ieșiți din casă mai des, să mergeți mai mult în natură, să faceți mișcare mai multă și chiar să vă faceți noi prieteni.

2. Un câine vă poate proteja
Un câine va lătra întotdeauna atunci când un străin va pătrunde pe teritoriul său. Astfel, nu contează cât de mare sau mic este câinele, lătratul este intimidant pentru orice hoț. Mai mult decât atât, dacă dumneavoastră sunteți atacat, câinele va lătra, va sări să vă apere sau va alerta alte persoane cu privire la pericolul care vă amenință.
Când este vorba de protecție, sigur că un câine mare este mai impunător și mai intimidant, dar chiar și zgomotul pe care un câine mic îl face poate acționa întocmai ca un sistem de alarmă.

3. Un câine vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea
Prezența unui câine în viața dumneavoastră vă poate ajuta atât dacă încercați să preveniți anumite probleme de sănătate, cât și dacă încercați să le rezolvați sau să vă reveniți după o perioadă de boală. Exercițiile fizice de care are nevoie un câine vă fac bine și dumneavoastră, nu numai lui. Chiar petrecerea de timp alături de câine și mângâierea lui vă poate scădea tensiunea arterială și vă poate da o senzație de bine.
Mai mult decât atât, studiile științifice au arătat că persoanele aflate în convalescență se însănătoșesc mai repede și mai bine dacă se bucură de compania unui câine.
Lista de cumpărături
Atunci când v-ați hotărât să aduceți în casa dumneavoastră un companion câine, este necesar să știți ce anume să pregătiți și ce cumpărături să faceți pentru a-i putea satisface așa cum trebuie nevoile, dar și pentru a-i face mai ușor procesul de acomodare în noua casă. Așadar, iată o listă de cumpărături pe care trebuie să o bifați:
Relația specială a câinelui cu stăpânul său se datorează faptului că, similar cu omul, câinele este un animal social. Acest aspect stă la baza adaptării câinilor la situații sociale umane și a capacității de a fi dresați. Câinii își percep stăpânii ca pe membri ai haitei lor. Deși câinii îndeplinesc în societate o multitudine de roluri, cel mai frecvent și mai comun este acela de companion, “cel mai bun prieten al omului”.
1. Mâncare și diverse gustări
Alegeți mâncare special destinată câinelui dumneavoastră, în funcție de rasă, vârstă și eventualele probleme de sănătate. Este indicat să alegeți o hrană de calitate, iar gustările să fie, de asemenea, nutritive și sănătoase. Nu cumpărați de la început foarte multă hrană, ci așteptați întâi să vedeți în ce măsură câinele o tolereaza și se obișnuiește cu ea.
2. Castroane pentru hrană și apă
Castronul pentru apă trebuie să fie poziționat lângă cel cu hrană, iar apa și hrana trebuie să fie mereu proaspete.
3. Jucării de ros
Jucăriile de ros sunt absolut esențiale, mai ales în cazul în care câinele este pui. Puii vor roade orice, de la încălțăminte până la mobilă. Astfel, asigurați-vă că alegeți mai multe jucării de diferite tipuri: de cauciuc, de plus, de sfoară etc. În acest fel, veți putea identifica materialul preferat pentru ros al câinelui și veți putea evita cât mai mult producerea de pagube în casă.
4. Zgardă
Pentru început puteți alege o zgardă din piele plată sau textilă, urmând ca ulterior să o înlocuiți cu o zgardă specială pentru dresaj. Zgarda trebuie fixată pe gât în așa fel încât să nu fie nici prea strânsă, nici prea largă.
5. Lesă
Alegeți o lesă potrivită pentru câinele dumneavoastră, cu care să vă simțiți confortabil și dumneavoastră, dar și animalul.
6. Covorașe absorbante
Covorașele absorbante sunt absolut necesare în cazul puilor pentru că unele “accidente” sunt inevitabile. În cazul câinilor abia imunizați, care nu au voie să fie scoși afară, aceste covorașe absorbante rezolvă foarte ușor și igienic problema necesităților câinelui.
7. Cușcă, cutie, coș sau pat
Deși unii câini s-ar putea să fie reticenți la început, totuși majoritatea vor adora să aibe un locșor numai al lor unde să se cuibărească pentru un pui de somn.
8. Șervețele de hârtie
“Accidente” se pot întâmpla oricând și oricui. Deci, nu vă enervați, nu țipați și fiți pregătiți să faceți față provocărilor: curățați mizeria și mergeți mai departe încercând să vă disciplinați cât mai bine câinele!